Pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być
2.wsypać mąkę z proszkiem i mikserem wymieszać na gęste ciasto
3.płaska forma silikonowa 26 cm z kominkiem - rozsmarować ciasto i powkładać w ciasto obrane większe cząstki pomarańczy
4.w piekarniku postawić na 2 poziomie, grzanie góra/dół, 190C i 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone
5.zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z połową startej skórki pomarańczowej, wsypać galaretkę i z 1 minutę ubijać
6.wystudzone ciasto posmarować kremem i posypać piozostałą startą skórką pomarańczową
Komentarze