pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym

0 (0 ocen)

ciasto jest pysznie pomarańczowe.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 5 sztuk, masło lub margaryna 15 dag/miękka, Delecta aromat migdałowy 2 krople, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, Delecta proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, pomarańcze 4 sztuki, skórka pomarańczowa - starta, śmietana 30 % 250 ml, Delecta galaretka wiśniowa 1 opakowanie

Pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. 4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być
  • etap 2. wsypać mąkę z proszkiem i mikserem wymieszać na gęste ciasto
  • etap 3. płaska forma silikonowa 26 cm z kominkiem - rozsmarować ciasto i powkładać w ciasto obrane większe cząstki pomarańczy
  • etap 4. w piekarniku postawić na 2 poziomie, grzanie góra/dół, 190C i 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone
  • etap 5. zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z połową startej skórki pomarańczowej, wsypać galaretkę i z 1 minutę ubijać
  • etap 6. wystudzone ciasto posmarować kremem i posypać piozostałą startą skórką pomarańczową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy