biszkopt ze śmietaną i wiśniami

0 (0 ocen)

biszkopt jest lekki, delikatny i można go podawać z różnymi masami, kremami, dżemami...................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka tortowa 225 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 225 gram, margaryna 225 gram, jajka 4 sztuki...............

    MASA: śmietana 30 % 250 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wiśnie bez pestek 250 dag

Biszkopt ze śmietaną i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. wszystkie składniki ciasta w tym miękka margaryna włożyć do misy robota i wyrabiać z 4 minuty aż ciasto będzie puszyste i jednolite
  • etap 2. 2 silikonowe niskie formy 22cm - ciasto po równo rozłożyć do form, szpatułką wygładzić - piekarnik 180C nagrzany, pieczenie góra/dół, formy postawić na 2 poziomie i piec 25-30 minnut - do suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z form i wystudzić na kratce biszkopty
  • etap 3. biszkopt można nasączyć, użyłam gorzkiej herbaty z cytryną - zimną śmietanę z galaretką ubić na sztywno i połowę rozsmarować na biszkopcie, poukładać wiśnie bez pestek, użyłam mrożonych
  • etap 4. przykryć drugim biszkoptem, też go nasączyć herbatą
  • etap 5. na biszkopcie rozsmarować resztę śmietany i poukładać wiśnie - schować do lodówki na kilka godzin

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy