Latynoskie kotlety schabowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z kakaową nutą

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 grubych kotletów schabowych
    2 łyżki oliwy
    10 dag pieczarek
    2 cebule
    1 łyżka pasty pomidorowej
    5 dag mielonych migdałów
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżka mąki
    3\4 szklanki wytrawnego białego wina
    sól
    pieprz

Latynoskie kotlety schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety opieczone z obu stron 1. Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć pieprzem i solą i obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obydwu stron. Mięso przełożyć do wysokiego rondla.
  • farsz na kotlety 2. Cebulę obrać, drobno posiekać i również podsmażyć na oliwie. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do cebuli razem z pastą pomidorową, wymieszaną z mąką i winem. Gotować na małym ogniu około 10 min. Całość dołożyć do mięsa, posypać migdałami i kakao. Zapiekać 40 min w piekarniku pod przykryciem. Pod koniec zapiekania pokrywkę zdjąć.

Porady

Smak potrawy podkreśli lampka białego wytrawnego wina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy