Lawasz na mleku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatne, jednoczeanie chrupiace,mozna zjesc z sosem,zupą, bądz delikatnie rozkroic i użyć do kebaba...idealnie smakuja także posmarowane oliwą czosnkową

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200gram mąki pszennej,
    Pól szkl ciepłego mleka,
    Łyżeczka drożdży,
    Łyżeczka cukru,
    1/3 łyżeczki soli,
    Ok 2 łyżki oliwy,
    Odrobina mąki owsianej (przy wyrabianiu ciasta mozna nią podsypac mase)

Lawasz na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamyąke do dużej miski (będzie wygodnie wyrabiac ciasto), podgrzane mleko moeszamy z drożdżami, cukrem i sola, dodajemy do mąki, oliwe także i wszyatko dokładnie mieszamy. Jesli viasto wykdzoe zbyt lepkoe dodajemy odrobine mąki,jei suche, pomoże oliwa. Zostawiamy do wyrośniecia az podwoi mase.
    Nastepnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju, do zrumienienia, najlepiej pod przykryciem, lepiej wtedy urosna.

Porady

Polecam.klasc na papierowym ręczniku po usmazeniu,dodatek oliwy nadaje im miekkości

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy