Boskie połączenie klasyki z najlepszymi na świecie borowikami szlachetnymi. Oczywiście, można użyć innych grzybów, będą równie pyszne
45 min
Składniki:
250 g makaronu łazanki
1/2 średniej wielkości główki kapusty
300 g boczku surowego
300 g borowików szlachetnych lub innych, świeżych
1 cebula
1 łyżeczka klarowanego masła
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka smalcu
sól, pieprz
Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie wstawiamy na palnik, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze