Łazanki z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

Przez jednych znienawidzone jako kulinarna zmora kojarząca się z przaśnym jedzeniem peerelowskich stołówek. Dla drugich są smakiem dzieciństwa: polskim comfort foodem, może niezbyt lekkim, ale nostalgicznym, sycącym i smacznym.

Składniki:


  • 500 g makaronu łazanki
    800 g pieczarek brązowych *
    400 g kapusty kiszonej
    2 duże cebule
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 płaska łyżeczka majeranku
    olej
    pieprz czarny
    sól

Łazanki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, zestawiamy z ognia. Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości około 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody, drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Pieczarki kroimy w półplasterki. Podsmażamy partiami na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do garnka z kapustą. Całość mieszamy i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i sporą ilością pieprzu czarnego.

Porady

* można użyć białych pieczarek. Ja użyłam brązowych, ponieważ mają intensywniejszy smak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy