Łazanki zesłodką kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Zlewamy wodę po około 5 minutach. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej na złoty kolor 2 drobno pokrojone cebulki. Dodajemy kapustę. Dusimy całość 30 minut pod przykryciem.
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i hartujemy zimną wodą.
Boczek kroimy w kosteczkę. Smażymy go na łyżce oliwy (jeżeli jest bardzo tłusty, to tylko wrzucamy go na rozgrzaną, suchą patelnię). Łączymy wszystkie składniki w dużym naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Zapiekamy wszystko razem w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15 minut, żeby smaki się połączyły w jeden wielki smak
Komentarze