Ciasto zrobiłam tydzień temu. Nie chciało mi się trudzić, a że zawsze muszę mieć ciasto na niedzielę to wykombinowałam coś takiego. Wyszło pyszne i orzeźwiające.
"lazurowy biszkopt" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier i po jednym żółtku i dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do ubitych białek. Wymieszać szpatułką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30minut w 180stopniach.
2.Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, używając mniej mleka.
3.Brzoskwinie pokroić w kosteczkę.
4.Galaretki rozpuścić w 800m gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
5.Biszkopt skropić sokiem z brzoskwiń, polać przestudzonym, letnim budyniem. Ułożyć na nim brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Porady
Ciasto jest orzeźwiające. Zimny budyń smakuje jak lody ;-)
Komentarze