Leciutkie kokosanki

0 (0 ocen)

Nigdy nie wyrzucam „niepotrzebnych” białek. Zamrażam je w malutkich pojemniczkach, a kiedy uzbieram więcej – piekę pyszne kokosanki

Składniki:

  • 3 białka
    szczypta soli
    16 dag cukru pudru
    20 dag wiórków kokosowych

Leciutkie kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli i przesianym cukrem pudrem na gęstą, lśniącą masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni z termo obiegiem. Masę wyłożyć na blachę łyżką, formując podłużne ciasteczka. Piec 20 minut. Po około 15 minutach kokosanki zaczynają się rumienić, więc trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Zdjąć z blachy dopiero po całkowitym wystygnięciu, ponieważ na ciepło są zbyt miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy