Leczo

0 (0 ocen)

  • 20 min

Danie kuchni węgierskiej. Bardzo popularne również w Polsce.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    2 cebule
    puszka pomidorów bez skórki
    laska kiełbasy
    ząbek czosnku
    łyżeczka słodkiej papryki
    łyżka koncentratu pomidorowego
    łyżeczka majeranku
    ostra papryka w proszku, sól, pieprz wg uznania
    4 łyżki oleju

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leczo 1. Na oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć. Następnie wrzucić paprykę pokrojoną w kostkę lub cienkie półplasterki, drobno posiekany czosnek, pomidory i koncentrat. Przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać majeranek i papryki w proszku.

Porady

Leczo jest doskonałe z dodatkiem cukinii. Bez kiełbasy może być świetnym dodatkiem do mięs.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy