1 kg papryki
0,5 kg cukinii (1 mała),
2 duże cebule,
0,5 kg pomidorów
30 dag kiełbasy lub boczku wędzonego surowego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, czosnek gran.,
olej
1.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w dużą kostkę. Cukinię i kiełbasę obrać i też pokroić w dużą kostkę. Cebule pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i też pokroić.
2.Na rozgrzany olej włożyć kiełbasę, podsmażyć. Dodać cebulę i smażyć do jej zwiędnięcia. Dołożyć paprykę i cukinię. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień ( nie podlewam wodą, bo warzywa mają dużo swoich soków).Dusić do miękkości.Kiedy będzie prawie miękkie dodać pomidory. gotować jeszcze chwile, doprawić wg uznania. SMACZNEGO!
Komentarze