A*la leczo

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przebój sezonu paprykowego.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg papryki
    0,5 kg cukinii (1 mała),
    2 duże cebule,
    0,5 kg pomidorów
    30 dag kiełbasy lub boczku wędzonego surowego
    sól, pieprz, słodka papryka w proszku, czosnek gran.,
    olej

A*la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w dużą kostkę. Cukinię i kiełbasę obrać i też pokroić w dużą kostkę. Cebule pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i też pokroić.
  • 2. Na rozgrzany olej włożyć kiełbasę, podsmażyć. Dodać cebulę i smażyć do jej zwiędnięcia. Dołożyć paprykę i cukinię. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień ( nie podlewam wodą, bo warzywa mają dużo swoich soków).Dusić do miękkości.Kiedy będzie prawie miękkie dodać pomidory. gotować jeszcze chwile, doprawić wg uznania. SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy