Leczo z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Mała nie pozorna mowa oczywiście o ciecierzycy.
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.U mnie dzisiaj gości przepis na Parówki w sosie słodko kwaśnym z ciecierzycą.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400g parówek
    500g pieczarek
    Duża cebula
    Puszka ciecierzycy
    Sos słodko kwaśny
    Przyprawy:imbir,wędzona papryka,oregano,.bazylia,sól,pieprz
    Oliwa do smażenia

Leczo z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka,pieczarki poszatkować na mniejsze kawałki,przesmażyć razem na oliwie.Parówki pokroić w słupki również przesmażyć na drugiej patelni.Do garnka dodać sos słodko kwaśny,odsączoną ciecierzycę i podsmażone pieczarki z cebulą.Doprawić przyprawmi i gotować na małym ogniu aż ciecierzyca zmięknie ok 20min.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy