Łatwe do przyrządzenia, pyszne, jednogarnkowe danie idealne na pożegnanie lata ;-)
20 min
Składniki:
1 duża cebula
250g kiełbasy (np. śląskiej)
1 cukinia
2 papryki (np. czerwona i żółta)
3-4 pomidory
1 kostka rosołowa
sól
pieprz
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cukinie obieramy, kroimy na pół i wydrążamy miąższ. Cukinię, pomidory i paprykę również kroimy w kostkę.
2.Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy cebulę z kiełbasą. Dodajemy cukinię, paprykę i pomidory. Obsmażamy. Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Można dolać również trochę wody jeżeli jest taka potrzeba. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok 40 min (do miękkości). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. (Można dodać ulubionych ziół lub przypraw do smaku). Leczo można podawać z ryżem lub z pieczywem. Smacznego ;-)
Porady
1. Do lecza można również dodać pokrojone pieczarki (świeże lub z zalewy)
2. Leczo można również zagęścić (np. śmietaną)
Komentarze