Leczo z cukinią

0 (0 ocen)

  • 20 min

Łatwe do przyrządzenia, pyszne, jednogarnkowe danie idealne na pożegnanie lata ;-)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 duża cebula
    250g kiełbasy (np. śląskiej)
    1 cukinia
    2 papryki (np. czerwona i żółta)
    3-4 pomidory
    1 kostka rosołowa
    sól
    pieprz
    2 listki laurowe
    kilka kulek ziela angielskiego

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cukinie obieramy, kroimy na pół i wydrążamy miąższ. Cukinię, pomidory i paprykę również kroimy w kostkę.
  • 2. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy cebulę z kiełbasą. Dodajemy cukinię, paprykę i pomidory. Obsmażamy. Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Można dolać również trochę wody jeżeli jest taka potrzeba. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok 40 min (do miękkości). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. (Można dodać ulubionych ziół lub przypraw do smaku). Leczo można podawać z ryżem lub z pieczywem. Smacznego ;-)

Porady

1. Do lecza można również dodać pokrojone pieczarki (świeże lub z zalewy) 2. Leczo można również zagęścić (np. śmietaną)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy