Leczo z cukinią

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, aromatyczne i kolorowe leczo z cukinią jest szybkim i pożywnym daniem jednogarnkowym idealnym na jesienne popołudnia! Do leczo można dodać też wędzony boczek i pieczarki.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na leczo:
    ◦500 g kiełbasy
    ◦4 cebule
    ◦500 g papryki czerwonej
    ◦2 zielone cukinie
    ◦1 żółta cukinia
    ◦4 pomidory
    ◦2 liście laurowe
    ◦3 całe ziela angielskie
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    ◦1 łyżka oregano
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦cukier
    ◦1 łyżka oleju

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie leczo:
    Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać do kiełbasy dodajemy pokrojoną w pióra cebule i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, olej i paprykę pokrojoną w sporą kostkę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy cukinie pokrojone w kawałki.
    Do warzyw dodajemy drobno pokrojone pomidory (można użyć pomidorów z puszki) i przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę i oregano i dusimy aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut). Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy