Pyszne, aromatyczne i kolorowe leczo z cukinią jest szybkim i pożywnym daniem jednogarnkowym idealnym na jesienne popołudnia! Do leczo można dodać też wędzony boczek i pieczarki.
50 min
Składniki:
Składniki na leczo:
◦500 g kiełbasy
◦4 cebule
◦500 g papryki czerwonej
◦2 zielone cukinie
◦1 żółta cukinia
◦4 pomidory
◦2 liście laurowe
◦3 całe ziela angielskie
◦3-4 ząbki czosnku
◦1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
◦1 łyżka oregano
◦sól
◦pieprz
◦cukier
◦1 łyżka oleju
Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie leczo:
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać do kiełbasy dodajemy pokrojoną w pióra cebule i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, olej i paprykę pokrojoną w sporą kostkę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy cukinie pokrojone w kawałki.
Do warzyw dodajemy drobno pokrojone pomidory (można użyć pomidorów z puszki) i przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę i oregano i dusimy aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut). Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze