Leczo z cukinią i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis na leczo jest prosty, idealny na lato, pełny letnich warzyw. Dla mnie idealny jest bez kiełbaski, ale wiadomo, że dla męska publiczność bloga będzie zachwycona. Skoro węgierskie leczo to dodałam pieczarki, wyszedł taki oszukany gulasz, ale bardzo dobry.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 cukinie
    350 g pieczarek
    4-5 czerwonych papryk
    2 cebule : biała i czerwona
    pół cytryny
    3 ząbki czosnku
    2 laski dobrej kiełbasy
    2 pomidory malinowe lub puszka pomidorów
    szklanka wody lub bulionu
    zioła prowansalskie, ostra papryka, sól, pieprz

Leczo z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rozpocząć od pokrojenia warzyw (cukinie w krążki, paprykę w kwadraciki, cebulę w piórka), kiełbasy (w krążki) i pieczarek (w plasterki).
    W dużym rondlu na oleju podsmażyć cebulę aż będzie szklista - po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    W między czasie na drugiem rondlu lub patelni podsmażyć na rumianko kiełbasę.
    Dodać kiełbasę do cebuli i wrzucić pieczarki, które skropić sokiem z cytryny i smażyć około 10 minut.
    Wrzucić krążki cukinii, zalać całość wodą przegotowaną lub bulionem i dusić pod przykryciem aż cukinia zmięknie.
    Dodać paprykę oraz pomidory - doprawić do smaku przyprawami i gotować kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    Gotowanie danie podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy