Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć. Kiełbasę pokroić w grubą kostkę i dorzucić do cebuli. Całość smażyć kilka minut na niewielkim ogniu, aż kiełbasa lekko się zarumieni.
2.Fasolkę szparagową obrać i pokroić na 1,5-2 cm kawałki. Wrzucić do kiełbasy, dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. Obie cukinie obrać i usunąć środki z pestkami. Jedną pokroić drobniej od drugiej. Dzięki temu część się rozgotuje tworząc sos i zagęści całość. Doprawić warzywkiem i pieprzem.
3.Kiedy cukinia lekko zmięknie dorzucić do garnka obrane i pokrojone w małą kostkę pomidory. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną wszystkie warzywa. Na koniec wrzucić posiekany koperek i dokładnie wymieszać, ewentualnie ponownie doprawić.
Jeśli wyjdzie za bardzo płynne, to można odparować wodę lub zagęścić danie mąką.
Porady
Danie nadaje się na każdy posiłek :) Na obiad podaję leczo z ryżem, a na kolację z chlebem.
Komentarze