Leczo z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne jednogarnkowe danie sezonowe :) Prawie wszystkie składniki znalazłam w ogródku, co było inspiracją do powstania tego lecza

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    50 dag kiełbasy
    70 dag żółtej fasolki szparagowej
    5 pomidorów
    2 małe cebulki
    olej
    warzywko
    pieprz
    1/2 pęczka koperku

Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leczo z cukinii 1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć. Kiełbasę pokroić w grubą kostkę i dorzucić do cebuli. Całość smażyć kilka minut na niewielkim ogniu, aż kiełbasa lekko się zarumieni.
  • Leczo z cukinii 2. Fasolkę szparagową obrać i pokroić na 1,5-2 cm kawałki. Wrzucić do kiełbasy, dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. Obie cukinie obrać i usunąć środki z pestkami. Jedną pokroić drobniej od drugiej. Dzięki temu część się rozgotuje tworząc sos i zagęści całość. Doprawić warzywkiem i pieprzem.
  • Leczo z cukinii 3. Kiedy cukinia lekko zmięknie dorzucić do garnka obrane i pokrojone w małą kostkę pomidory. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną wszystkie warzywa. Na koniec wrzucić posiekany koperek i dokładnie wymieszać, ewentualnie ponownie doprawić.
    Jeśli wyjdzie za bardzo płynne, to można odparować wodę lub zagęścić danie mąką.

Porady

Danie nadaje się na każdy posiłek :) Na obiad podaję leczo z ryżem, a na kolację z chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy