Leczo z cukinii

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mój mąż nie lubi pomidorów więc tradycyjne leczo zmodyfikowałam tak by ich nie zawierało a nadal dobrze smakowało.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 cukinia (spora)
    2 papryki
    1 cebula
    3 pętka kiełbasy śląskiej
    keczup pikantny
    przyprawa "Kebab-gyros"
    zupa ogonowa
    5 łyżek oleju rzepakowego
    pieprz, sól

Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę lub półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Cukinię obrać ze skóry usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i na tym podsmażyć cebulę, następnie dodać paprykę i chwile poddusić. Na koniec dodać kiełbasę i chwilę posmażyć. W drugim garnku na niewielkiej ilości tłuszczu poddusić cukinię, aby puściła sok i stała się miękka. Następnie podduszoną cukinię osączyć z soku i dodać do warzyw z kiełbasą. Smażyć 5 min. Dodać 4 łyżki keczupu, 1 łyżkę zupy ogonowej, pół łyżeczki przyprawy "Kebab-gyros". Smażyć 5 min. Doprawić całość solą i pieprzem.

Porady

Można całość zagęścić łyżką mąki rozrobioną z niewielką ilością śmietany. Można dodać pod koniec smażenia ugotowaną fasole typu Jaś (ok. 1/2 kubka litrowego), danie staje się wówczas bardziej sycące. Fasole należy ugotować w osobnym garnku i dodać do gotowej potrawy.

Komentarze

Podobne przepisy