Leczo z dynią i parówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe i zdrowe połączenie warzyw z kiełbaską. Szybkie i treściwe danie obiadowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 cebule
    2 pomidory czerwone i 2 żółte
    1 kg czerwonej papryki
    1 kg miąższu z dyni
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ½ kg parówek
    przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona ostra

Leczo z dynią i parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Z papryki wydrążyć środki i pokroić w cienkie paski, zmrozić około ½ godziny. Olej rozgrzać – wrzucić cebulę dusić około 10 minut, następnie dodać schłodzoną paprykę i całość dusić około 20 minut. Następnie dodać miąższ dyni i dusić do miękkości. Pod koniec dodać sparzone, pokrojone w kostkę pomidory – całość masy smażyć około 10 minut. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką. Danie ma być pikantne. Zagotować. Parówki obrać z folii, przekroić na pół i ponacinać je pod skosem. Wrzucić do masy warzywnej i gotować całość około 10 minut. Danie spożywać z ciemnym pieczywem.

Porady

Jako przyprawy można też użyć mielonej papryczki chili

Komentarze

Podobne przepisy