Leczo z parówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Duża porcja witamin z warzyw zrównoważone nie do końca zdrowymi parówkami. :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 średnie papryki
    3 średnie pomidory (2 duże)
    2 małe cebule
    0,5-1 szklanki woda
    przyprawy:
    sól
    pieprz
    papryka ostra i słodka
    bazylia
    majeranek
    10 parówek
    bagietka
    oliwa z oliwek
    czosnek

Leczo z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki czyścimy i kroimy w paski. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystko porcjami wrzucamy do blendera i miksujemy do osiągnięcia płynnej konsystencji. Wlewamy do garnka i doprawiamy do smaku przyprawami. Dolewamy wody w zależności, jak gęsty sos lubimy. Gotujemy.
    Kroimy parówki na trzy części. Wrzucamy do leczo. Danie jest gotowe, kiedy
    się zagotuje. W tym czasie przygotowujemy pieczywo czosnkowe. Nacieramy pojedyncze kromki czosnkiem, spryskujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na 5-8 min do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni C.

Porady

Opcjonalnie można dodać cukinię lub kabaczek, w zależności od preferencji smakowych. Polecam dla dzieci, które nie lubią warzyw.

Komentarze

Podobne przepisy