Leczo z wędzonym schabem i fenkułem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smak leczo nabrał lekko anyżowego smaku dzięki dodatkowi kopru włoskiego(fenkułu), a wędzony schab nadał dymnego aromatu.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 grube plastry wędzonego surowego schabu
    łyżka masła
    duża cebula
    kilka liści laurowych
    3 roztarte ziela angielskie
    marchewka
    korzeń pietruszki
    kawałek fenkułu z natką
    kilka pieczarek
    3-4 kolorowe papryki
    świeże chili
    ząbek czosnku
    500 g przecieru pomidorowego
    kilka kropli sosu Worcester
    pieprz
    sól opcjonalnie ponieważ wędzony schab jest słony
    świeży tymianek

Leczo z wędzonym schabem i fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę schab. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę fenkuł, marchewkę i pietruszkę, gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, chili i paprykę dusimy kilka minut. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem Worcester oraz świeżym tymiankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy