Legumina pani rejentowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną wcześniej kaszkę mieszamy ze śmietaną, ustawiamy na wierzchu większego naczynia wypełnionego wrzącą wodą (spód naczynia nie może dotykać wody) i ogrzewamy na parze dopóki cala śmietana nie zostanie wchłonięta przez kaszkę (jeżeli trochę jej zostanie, nie szkodzi).
2.Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Napęczniałą od śmietany kaszkę łączymy z utartymi żółtkami, dodajemy bakalie i kilka pokruszonych biszkoptów, całość lekko mieszamy i od razu przekładamy do przygotowanej wcześniej, wyłożonej pergaminem i wysypanej tartymi biszkoptami formy do zapiekania.
3.Wstawiamy na ok. 30 min do gorącego piekarnika. Dobrze zapieczona legumina powinna być delikatnie zrumieniona na wierzchu i odstawać od boków formy.
Komentarze