Legumina Pani Rejentowej

0 (0 ocen)

Zapiekana kasza manna :)

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej na gęsto kaszy manny
    szklanka słodkiej śmietany
    2 żółtka
    2 duże łyżki cukru
    ulubione bakalie
    biszkopty

Legumina pani rejentowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną wcześniej kaszkę mieszamy ze śmietaną, ustawiamy na wierzchu większego naczynia wypełnionego wrzącą wodą (spód naczynia nie może dotykać wody) i ogrzewamy na parze dopóki cala śmietana nie zostanie wchłonięta przez kaszkę (jeżeli trochę jej zostanie, nie szkodzi).
  • Kaszka z utartymi żółtkami 2. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Napęczniałą od śmietany kaszkę łączymy z utartymi żółtkami, dodajemy bakalie i kilka pokruszonych biszkoptów, całość lekko mieszamy i od razu przekładamy do przygotowanej wcześniej, wyłożonej pergaminem i wysypanej tartymi biszkoptami formy do zapiekania.
  • Upieczona legumina 3. Wstawiamy na ok. 30 min do gorącego piekarnika. Dobrze zapieczona legumina powinna być delikatnie zrumieniona na wierzchu i odstawać od boków formy.

    Można podawać na ciepło lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy