Lekka fasolka szparagowa.

0 (0 ocen)

  • 25 min

Uwielbiam fasolke szparagową. Jednak z zasmażaną bułką tratą jest ona dla mnie zbyt ciężka, dlatego wymyśliłam jej lżejszy zamiennik :-)

  • 25 min

Składniki:

  • 0,5kg fasolki szparagowej
    2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
    1-2 ząbki czosnku
    2-3 małe szalotki
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz, cukier do smaku

Lekka fasolka szparagowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z fasolki szparagowej usunąć końcówki i dokładnie umyć. Gotować w osolonej i ocukrzonej wodzie przez 5-15 minut (od wrzenia) do czasu aż będzie miękka i lekko krucha. Osuszyć fasolkę na sicie i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. W tym czasie drobno posiekać czosnek, szalotkę i pietruszkę. Dodać do ostygniętej fasolki.
  • 3. Fasolkę polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 10 minut. Smacznego :-)

Porady

W zależności od stadium wzrostu fasolki może mieć ona różny czas gotowania, dlatego podczas przyrządzania warto co jakiś czas sprawdzić czy jest ona gotowa (aby uniknąć rozgotowania).

Komentarze

Podobne przepisy