Lekka zupa kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dodatek mleka zamiast śmietany sprawia, że danie jest bardziej lekkie i mniej kaloryczne.

  • 45 min

Składniki:

  • * 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    * 2 średnie cebule
    * 2 duże marchewki
    * 3 duże ziemniaki
    * średni kalafior
    * szklanka mleka
    * sól, pieprz
    * oliwa do smażenia
    * pęczek koperku

Lekka zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, krótko przesmażamy (ok. 3 minut). Zalewamy 2 l. wody dodając ziele angielskie i liście laurowe. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gotujemy do czasu aż zmięknie. Zabielamy mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy