Lekka pianka cappuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Deser ten jest lekki jak chmurka, nie zawiera dużo kalorii. Idealny deser po obiedzie lub do kawy. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    1 wafelek o smaku cappuccino
    1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix (8 g )
    2 łyżki kawy cappuccino

Lekka pianka cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do ostygnięcia. Kawałek wafelka zostawiamy w całości, a resztę kroimy w drobno kosteczkę.
    Mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i śmietan- fix miksujemy. Gdy zaczyna powoli teżeć dodajemy kawe cappuccino, chwilę miksujemy i wlewamy przestudzoną żelatynę.
    Miksujemy przez chwilę i dodajemy pokrojony wafelek.
    Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do pucharków.
    Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Dekorujemy bitą śmietaną i wafelkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy