Lekka rolada biszkoptowa z pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli powoli dodając cukier. Kiedy masa będzie już sztywna dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie połączyć z pianą. Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni 10-12 minut.
2.Kiedy ciasto już się upiecze od razu wyciągnąć na posypaną cukrem pudrem ściereczkę i zwinąć. Pozostawić do ostygnięcia.
3.Przygotować krem. Śmietanę ubić dodając puder wymieszany z fixem. Pod koniec kiedy śmietana będzie już sztywna dodać dżem lub mus i delikatnie połączyć ze śmietaną. Biszkopt rozwinąć i nałożyć równomiernie przygotowany krem. Zwinąć ciasno, obsypać cukrem pudrem i schować do lodówki.
Porady
Można również pokroić truskawki w maleńkie kawałeczki i połączyć z ubitą masą.
Komentarze