Lekka sałatka z olejem rydzowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

dealnie, a jednocześnie prosto skomponowane składniki - wybornie smakują z charakterystycznym posmakiem oleju rydzowego. Sami spróbujcie!

  • 35 min

Składniki:

  • 4-5 liści sałaty lodowej
    1 jajko
    1 garść fasolki szparagowej (żółtej)
    1/2 pomidora
    2-3 łyżki posiekanego koperku
    Dodatkowo:
    3-4 łyżki oleju rydzowego
    1 łyżeczka octu winnego
    sól, pieprz
    Do posypania:
    groszek ptysiowy
    płatki migdałowe

Lekka sałatka z olejem rydzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fc2nib 1. Jajka ugotować na twardo, a fasolkę w osolonej wodzie.
    Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
  • 2. Sałatę umieścić w misce i wymieszać z pokrojonym pomidorem, fasolką oraz posiekanym koperkiem.
  • 3. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka.
  • image-1vreo1q 4. Całość doprawić do smaku, a następnie skropić olejem i niewielką ilością octu.
  • 5. Gotową sałatkę posypać groszkiem ptysiowym i płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy