LEKKA ZUPA OGÓRKOWO - SELEROWA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Duża ilość selera nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat. Dzięki temu że jest bez ziemniaków - jest lekka i dłużej postoi w lodówce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    3 duże selery
    3 duże marchewki
    3 szklanki startych ogórków kwaszonych
    1,5 szklanki maślanki
    sól
    pieprz
    cukier
    łyżka suszonego lub świeżego koperku

Lekka zupa ogórkowo - selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy do 3/4 wysokości garnka, zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Następnie wywar solimy.
  • 2. Jarzyny kroimy według uznania na mniejsze lub większe kawałki i wrzucamy wraz z ogórkami do gotującego się wywaru. Zupę gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Na koniec całość zaprawiamy rozrobioną wcześniej w gorącej zupie maślanką i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy koperek, mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy