Jeden z moich ulubionych deserów, pyszny, szybki i bardzo prostu w wykonaniu.
Składniki:
2 galaretki malinowe
ok 1 l malin ( mogą być mrożone)
budyń waniliowy
400 ml mleka
1 opakowanie serka mascarpone
400 g jogurtu naturalnego
opcjonalnie : wódka
Jeżeli deser przewidziany jest dla dorosłych, kilka godzin wcześniej namoczyć maliny w alkoholu.
Lekki deser malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do wystudzenia. Chłodną galaretkę dokładnie wymieszać mikserem z jogurtem, przelać do pucharków i odstawić do lodówki do stężenia.
2.Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu( używając 400 ml mleka). Wystudzony budyń zmiksować dokładnie z serkiem mascarpone. Masę budyniową wyłożyć na warstwę jogurtową.
3.3/4 malin zblendować, wyłożyć w pucharkach na warstwę budyniową.
4.Drugą galaretkę przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretką zalać deserki. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem wierzch udekorować pozostałymi malinami. Smacznego :)
Komentarze