Lekki deser wiśniowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie to moja pasja. Przyrządzanie potraw działa na mnie relaksująco. Ten delikatny mus z sosem to doskonały pomysł na podwieczorek.

Składniki:

  • ● serek homogenizowany waniliowy
    ● 200 ml śmietany kremówki 30-proc.
    ● skórka starta z 1 cytryny
    ● łyżka cukru pudru
    ● 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    Sos: 1,5 szkl. mrożonych wiśni
    ● 1/2 szkl. mrożonych czereśni
    ● 3/4 szkl. cukru
    Oraz: 1,5 łyżeczki żelatyny
    ● odrobina mleka

Lekki deser wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy minutę.
    Dodajemy resztę składników
    i miksujemy. Dodajemy żelatynę
    rozpuszczoną w mleku.
    Masę wstawiamy do lodówki
    na około 3 godziny.
  • 2. Przygotowujemy sos: owoce
    wkładamy do garnka, dodajemy
    cukier i 1/2 l wody. Gotujemy
    około 20 minut, schładzamy.
  • 3. Z kremu, za pomocą 2 łyżek,
    wycinamy kluseczki. Układamy
    na talerzach i polewamy sosem.

Porady

Zamiast sosu do deseru można użyć gotowej konfitury.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy