Lekki mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekki deser z nutą chilli. Idealny na Walentynki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
    70 g mlecznej czekolady
    30 g gorzkiej czekolady
    szczypta chilli
    +kawałki czekolady do dekoracji, świeże owoce lub kwaśna konfitura

Lekki mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklana lub metalowa miska postawiona na garnku z gotującą się wodą, tak aby nie dotykała tafli wody). Odstawiamy do wystudzeniu i dodajemy szczyptę chilli. Kiedy będzie już chłodna ale nadal płynna, ubijamy w drugiej misce śmietanę. Musi być ubita na sztywno. Następnie przekładamy śmietanę do czekolady i delikatnie łączymy aż powstanie jednolita masa (jeżeli jest dla Ciebie za mało słodka, dodaj odrobinę cukru pudru). Mus przekładamy do 2 dużych pucharków lub 4 mniejszych i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem dekorujemy. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy