300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
70 g mlecznej czekolady
30 g gorzkiej czekolady
szczypta chilli
+kawałki czekolady do dekoracji, świeże owoce lub kwaśna konfitura
Lekki mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklana lub metalowa miska postawiona na garnku z gotującą się wodą, tak aby nie dotykała tafli wody). Odstawiamy do wystudzeniu i dodajemy szczyptę chilli. Kiedy będzie już chłodna ale nadal płynna, ubijamy w drugiej misce śmietanę. Musi być ubita na sztywno. Następnie przekładamy śmietanę do czekolady i delikatnie łączymy aż powstanie jednolita masa (jeżeli jest dla Ciebie za mało słodka, dodaj odrobinę cukru pudru). Mus przekładamy do 2 dużych pucharków lub 4 mniejszych i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem dekorujemy. Smacznego!
Komentarze