Lekki pasztet

0 (0 ocen)

Delikatny, niskokaloryczny, doskonały nie tylko od święta!

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
    15 dag wątróbek drobiowych
    cebula
    3 jajka
    3 małe czerstwe bułki
    szkl. mleka
    łyżka oleju
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    pieprz
    sól
    tłuszcz i bułka tarta do formy

Lekki pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i pokrojone pieczarki udusić z pokrojoną drobno pokrojoną cebulą na łyżce oleju. Wątróbki oczyścić i upiec w piekarniku (ok. 20 min. w 170ºC). Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki, wątróbkę i bułki zmielić. Dodać żółtka, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku – dokładanie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Przełożyć do formy (keksówki), natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.

Komentarze

Podobne przepisy