Delikatny, niskokaloryczny, doskonały nie tylko od święta!
Składniki:
50 dag pieczarek
15 dag wątróbek drobiowych
cebula
3 jajka
3 małe czerstwe bułki
szkl. mleka
łyżka oleju
2 łyżeczki ziół prowansalskich
pieprz
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy
1.Umyte i pokrojone pieczarki udusić z pokrojoną drobno pokrojoną cebulą na łyżce oleju. Wątróbki oczyścić i upiec w piekarniku (ok. 20 min. w 170ºC). Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki, wątróbkę i bułki zmielić. Dodać żółtka, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku – dokładanie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Przełożyć do formy (keksówki), natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.
Komentarze