LEKKI SERNIK CAPPUCCINO NA ZIMNO

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko, świetnie zaspokaja ochotę na kawę lub coś słodkiego. Przygotowałam go w formie okrągłej 24 cm.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    800 g sera wiaderkowego
    330 ml śmietany 30 %
    2 cukry waniliowe
    8 łyżeczek żelatyny
    1/2 szklanka wrzątku
    około 1 szklanka cukru
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    4 łyżki słodkiego kakao
    duży kubek słodkiej kawy rozpuszczalnej

Lekki sernik cappuccino na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1i11t35 1. Okrągłą formie wykładamy folia spożywczą, na dno układamy namoczone w kawie biszkopty, tak aby zakryły cale dno tortownicy.
  • image-216fxpp 2. Śmietanę ubijamy mikserem z 1 cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru. Ubijamy na sztywno. Po ubiciu odkładamy ją do lodówki.
    Do misy miksera przekładamy ser, 3-4 łyżki cukru, cukier waniliowy i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie do sera dodajemy całą bitą śmietanę i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Wszystko szybko mieszamy aż składniki się połączą.
  • image-1i6vkn9 3. Masę serową dzielimy na dwie połowy, do jednej wsypujemy kakao ( lub cappuccino 3 łyżki ) i dokładnie mieszamy.
    Na biszkopty wykładamy masę serową ciemną, odkładamy do zamrażarki na 5 minut aby szybciej stężała, następnie wylewamy masę białą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na wierzch ciasta układamy resztę namoczonych w kawie biszkoptów, następnie posypujemy ciasto obficie kakao słodkim lub gorzkim.
  • image-0fyuvqv 4. Odkładamy sernik na kilka godzin do całkowitego stężenia.
    Kroimy na kawałki i podajemy, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik cappuccino na zimno

4.89 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

sernik na zimno