Sernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko, świetnie zaspokaja ochotę na kawę lub coś słodkiego. Przygotowałam go w formie okrągłej 24 cm.
2 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI :
800 g sera wiaderkowego
330 ml śmietany 30 %
2 cukry waniliowe
8 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanka wrzątku
około 1 szklanka cukru
1 paczka okrągłych biszkoptów
4 łyżki słodkiego kakao
duży kubek słodkiej kawy rozpuszczalnej
Lekki sernik cappuccino na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Okrągłą formie wykładamy folia spożywczą, na dno układamy namoczone w kawie biszkopty, tak aby zakryły cale dno tortownicy.
2.Śmietanę ubijamy mikserem z 1 cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru. Ubijamy na sztywno. Po ubiciu odkładamy ją do lodówki.
Do misy miksera przekładamy ser, 3-4 łyżki cukru, cukier waniliowy i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie do sera dodajemy całą bitą śmietanę i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Wszystko szybko mieszamy aż składniki się połączą.
3.Masę serową dzielimy na dwie połowy, do jednej wsypujemy kakao ( lub cappuccino 3 łyżki ) i dokładnie mieszamy.
Na biszkopty wykładamy masę serową ciemną, odkładamy do zamrażarki na 5 minut aby szybciej stężała, następnie wylewamy masę białą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na wierzch ciasta układamy resztę namoczonych w kawie biszkoptów, następnie posypujemy ciasto obficie kakao słodkim lub gorzkim.
4.Odkładamy sernik na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Kroimy na kawałki i podajemy, smacznego.
Komentarze