Składniki:
150 - 180 g biszkoptów
Ok. 120 g masła
1 kg serków homogenizowanych waniliowych
20 g żelatyny spożywczej
małe pudełeczko świeżych malin
2 galaretki malinowe
Lekki sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1.Biszkopty kruszymy i mieszamy rękami z roztopionym masłem. Całość przekładamy do tortownicy i wstawiamy na chwile do lodówki.
2.Żelatyne rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i chwile studzimy.
3. Serki przekładamy do miski i miksujemy z żelatyną, tak aby się dobrze rozpuściła. Masę wylewamy na biszkopty w tortownicy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gdy zaczyna zastygać układamy na wierzchu maliny.
4.Jedną galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody. Gdy galaretka stężeje wlewamy ją na wierzch sernika i ponownie wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy tak samo drugą galaretkę i również gdy zaczyna zastygać powoli wlewamy na wierzch ciasta.
5. Sernik wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretki dobrze zastygną.
Porady
Jeżeli serki wydaja się za mało słodkie, można dosypać do nich 1-2 łyżki cukru pudru
Komentarze