Lekki torcik z bezami i owocami

0 (0 ocen)

Taki torcik to raj dla podniebienia. Słodkie owoce i delikatna śmietankowa pianka to idealny deser na lato. Nie wymaga dużo pracy a efekt jest naprawdę rewelacyjny.

Składniki:

  • ok 10 małych bez
    ok. 30dag truskawek
    ok. 15 dag czereśni
    500ml śmietanki 30%
    2 łyżki żelatyny
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego

Lekki torcik z bezami i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki i czereśnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć na sicie lub ręczniku papierowym. Część odłożyć do dekoracji. Czereśnie wypestkować, truskawkom odciąć szypułki. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć bezy i owoce.
    Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach, gdy napęcznieje podgrzać, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami, dodać rozpuszczoną żelatynę. całość dokładnie wymieszać i zalać owoce w tortownicy. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zastygnięcia. Torcik wyjąć z tortownicy, usunąć folię i ułożyć na talerzu. Udekorować pozostałymi owocami i miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy