Lekkie bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie i proste.U mnie zastępowały pączki w Tłusty Czwartek :)

  • 60 min

Składniki:

  • Na bułeczki ok.18 sztuk:

    - szklanka mleka
    -12 g drożdży
    - duża łyżka rozpuszczonego masła
    - 3 łyżki cukru
    - 2 małe jajka
    - ok.4 szklanek mąki
    - szczypta soli

    Nadzienie:

    -0,4 l mleka
    -szklanka mielonych migdałów
    -łyżeczka aro matu migdałowego
    -4 łyżki cukru
    - łyżka mąki ziemniaczanej

Lekkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze rozpuść w letnim mleku dodaj cukier.
    Odstaw na parę minut..
  • 2. Następnie dodaj ręsztę składników i zagniataj ciasto przez kilka minut.
    Odstaw do wyrośnięcia na ok.30 min.
  • 3. Możesz przygotować nadzienie zagotowując mleko z resztą składników.
  • 4. Z wyrośniętego ciasta uformuj małe kulki i połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Przygotowane do schrupania 5. Bułeczki umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz przez ok.20-25 minut.
    Ostudzone napełnij nadzieniem za pomocą szprycy do ozdabiania tortów.
    Smacznego !

Porady

Możesz użyć dowolnego nadzienia.

Komentarze

Podobne przepisy