Lekkie ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

smakowite ciasto na niedzielny podwieczorek :)

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    150 ml oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok 300 g jagód

Lekkie ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z jagodami 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.

    Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( ja użyłam keksówki).Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy