Lekkie ciasto z owocami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie, proste a do tego przepyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
    2,5 szkl. mąki pszennej
    250g margaryny(zimnej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    BUDYNIOWA PIANKA
    5 białek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    1/2 szklanki oleju
    500g owoców np.malin, śliwek, ja dodałam porzeczki

Lekkie ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Mieszamy mokre składniki. Następnie dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Większą połowę wykładamy na blaszkę i pieczemy aż pojawi się złoty kolor.
    BUDYNIOWA PIANKA Ubijamy białka z cukrem. Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz budynie. Na koniec dodajemy olej. Mieszamy wszystko razem.
    Na podpieczony spód wlewamy piankę, układamy na niej owoce, a resztę ciasta kruszymy na owocach. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 30-40 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy