Lekkie ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zapraszam na leciutkie ciasto pełne truskawek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 5-6 okrągłych biszkoptów
    500 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    mały jogurt naturalny(190 ml)

Lekkie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w wodzie: jedną w 500 ml gorącej wody a drugą w 1 szkl gorącej wody.Odstawiamy do ostygnięcia.truskawki myjemy i usuwamy szypułki.Małą foremkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy biszkopty.Do przestudzonej galareki rozpuszczonej w 1 szkl wody dodajemy jogurt naturalny i odstawiamy aż zacznie gęstnieć.Na biszkoptach układamy ciasno 1 warstwę truskawek i zalewamy tężejącą masą jogurtową.Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Na zastygniętej masie jogurtowej układamy ciasno 2 warstwę truskawek i zalewamy tężejącą galaretką(rozpuszczoną w 500 ml wody).Wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.Smacznego

Porady

tortownica o śr.16 cm

Komentarze

Podobne przepisy