Lekkie ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier dalej ubijamy, na końcu dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tortownicę smarujemy masłem, wylewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy około 45 minut.
Rozpuszczamy galaretki, dwie według przepisu na opakowaniu i jedną w 200 ml wody. Czekamy aż stężeją. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Śnieżkę ubijamy z 200 ml chłodnego mleka, kiedy masa jest już odpowiednio sztywna dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczaną w mniejszej niż pozostałe ilości wody, mieszamy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim. Na ciasto wylewamy pozostałe tężejące galaretki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze