Lekko zielony łosoś

0 (0 ocen)

Pyszny, lekko zielony łosoś. Wspaniała propozycja na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 2 filety z łososia (240 g )
    200 g świeżego szpinaku
    1 mała cebula
    1 płaska łyżka suszonego koperku
    sól
    pieprz
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka oleju
    1 łyżka oliwy z oliwek

Lekko zielony łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. Szpinak umyć, przełożyć do garnka , zalać wrzątkiem. Odcedzić.
    Na patelni rozgrzać olej, cebule drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej, zrumienić.
    Do zrumienionej cebuli dodać szpinak, koperek, posolić i popieprzyć. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Tak przygotowany szpinak zmiksować blenderem,
    Opłukane i osuszone filety włożyć do szklanej miski, natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Na końcu łososia nacieramy szpinakiem ( 2 łyżki ) . Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Mój łosoś leżał w lodówce dwa dni.
  • łosoś na patelni 2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na rozgrzana kładziemy filety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron , po 4 minuty z każdej strony ,
  • lekko zielony łosoś 3. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy