Lemon Curd- przepis podstawowy

0 (0 ocen)

Lemon Curd to kwaśno-słodki krem cytrynowy na bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor! Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy jaki do tej pory wymyślono ;) Polecam!

Składniki:

  • 200 ml soku z cytryny (około 4-5 cytryn)
    skórka z 1 cytryny
    150 g cukru
    120 g masła
    3 jajka+1 żółtko

Lemon curd- przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i żółtko roztrzepać w garnuszku. Dodać masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Gotować do zgęstnienia masy. Gotowy Lemon Curd przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!

Porady

Przepis na 400 ml Lemon Curdu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy