Lemoniada imbirowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Typowo letni orzeźwiający napój, idealny do dań z grilla. Świetnie się prezentuje w dużym dzbanku z plasterkami cytryny i oczywiście z lodem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomarańcze: 3 sztuki
    - limonki: 4 sztuki
    - woda niegazowana: 1 litr
    - cukier brązowy: 50 gramów
    - imbir świeży, 10 cm: 1 sztuka
    - goździki, karadamon: 1 szczypta

Lemoniada imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonek. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do zagotowania.
  • 3. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem przecedź przez sitko. Podawaj z plasterkami cytryny i lodem.

Komentarze

Podobne przepisy