Lemoniada ogórkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszna i orzeźwiająca lemoniada, która świetnie chłodzi i dobrze smakuje.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 300 g ogórków
    szczypta soli,
    5 gałązek mięty
    210 g cukru
    100 ml soku z cytryny
    150 ml wody
    700 ml gazowanej wody mineralnej
    kostki lodu
    listki mięty do dekoracji

Lemoniada ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, osuszyć i obrać ze skórek(skórki zostawić). Połowę skórek oraz obrane ogórki pokroić w kostkę. Miętę umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Ogórki wraz z skórkami przełożyć do blendera, dodać szczyptę soli, listki mięty, 60 g cukru i dokładnie zblendować. Zawartość pojemnika przelać do miski, przykryć pokrywką i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Do garnka wlać 150 ml wody, dodać pozostały cukier, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Pulpę ogórkową przetrzeć przez sito i wycisnąć z niej jak najwięcej płynu. Zebrany płyn wlać do ostudzonego syropu, dodać sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać i dopełnić wodą mineralną. Przed podaniem włożyć do szklanek po kostek lodu, i udekorować listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy