Pyszna i orzeźwiająca lemoniada, która świetnie chłodzi i dobrze smakuje.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
300 g ogórków
szczypta soli,
5 gałązek mięty
210 g cukru
100 ml soku z cytryny
150 ml wody
700 ml gazowanej wody mineralnej
kostki lodu
listki mięty do dekoracji
Lemoniada ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, osuszyć i obrać ze skórek(skórki zostawić). Połowę skórek oraz obrane ogórki pokroić w kostkę. Miętę umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Ogórki wraz z skórkami przełożyć do blendera, dodać szczyptę soli, listki mięty, 60 g cukru i dokładnie zblendować. Zawartość pojemnika przelać do miski, przykryć pokrywką i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Do garnka wlać 150 ml wody, dodać pozostały cukier, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Pulpę ogórkową przetrzeć przez sito i wycisnąć z niej jak najwięcej płynu. Zebrany płyn wlać do ostudzonego syropu, dodać sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać i dopełnić wodą mineralną. Przed podaniem włożyć do szklanek po kostek lodu, i udekorować listkami mięty.
Komentarze