„LENIWA” DROŻDZÓWKA

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 30 min

Bardzo lubię ciasta drożdżowe, ale zawsze miałam tremę przed ich pieczeniem... z tym przepisem zawsze sie udaje.

  • 5 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dkg drożdży świeżych,
    1 szkl. cukru,
    5 jajek,
    3/4 szkl. mleka (w temperaturze pokojowej),
    3/4 szkl. oleju,
    szczypta soli,
    4 szkl. mąki
    Kruszonka:
    1/4 kostki margaryny (lub masła),
    4 łyżki mąki,
    2 łyżki cukru.
    Dodadkowo:
    sezonowe owoce

„leniwa” drożdzówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w takiej formie musimy trzymać rozczyn przez 5 godzin 1. Do dużej miski albo garnka wsypać kolejno składniki. Najpierw rozkruszone drożdże, potem cukier, jajka, mleko, olej, sól i na końcu mąkę. NIE MIESZAĆ. Przykryć ściereczką i zostawić na co najmniej 5 godzin. Potem rozmieszać robotem na WOLNYCH OBROTACH (mieszadełka hakowe - takie do ciasta, a nie te do ubijania).Mieszać ciasto 10 minut, żeby się wszystko dobrze połączyło. Wyrobione ciasto wyłożyć na blache.Na ciasto można ułożyć wcześniej umyte i osuszone na ręczniku papierowym Zrobić kruszonkę. Suche składniki wsypać do miski, wymieszać łyżką, dodać margarynę (lub masło) i wszystko razem utrzeć w palcach. Gotową kruszonką posypać po wierzchu ciasto (jeśli dajecie owoce to kruszonka ma znaleźć się dopiero na owocach).
    Piec około 30- 40 minut w 180°C (u mnie bez termoobiegu)., chyba że wolicie taką drożdżówkę tylko z kruszonką, to pomińcie owoce.

Porady

Polecam również inne owoce sezonowe albo mrożone. Jeśli nie macie akurat w domu żadnych owoców, nie przejmujcie się, bo z samą kruszonką ciasto też jest bardzo smaczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy