Leniwe z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ziemniaków wbij jajko, dodaj pokruszony twaróg i tłuczkiem do ziemniaków ubijaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Dosyp mąkę i zagnieć ciasto.
2.Nabieraj po porcji ciasta i formuj z niego wałek. Brzegiem szerokiego noża uderzaj w wałek, aby go lekko spłaszczyć. Następnie krój na niewielkie skośne kawałki. Natychmiast wrzucaj je do posolonego wrzątku i gotuj ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową. W ten sposób przygotuj leniwe z całego ciasta.
3.Masło stop, dosyp cukier waniliowy i bułkę tartą. Mieszając smaż, aż bułka lekko się przyrumieni.
4.Porcję leniwych pierogów polewaj bułką przyrumienioną na maśle. Dodatkowo można posypać je cukrem. Podawać z surówką z tartego jabłka i marchewki.
Komentarze