LENIWE Z BUŁKĄ TARTĄ

0 (0 ocen)

  • 40 min

Leniwe to sposób na szybki i niedrogi obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • • 50 dag ugotowanych utłuczonych ziemniaków
    • 50 dag półtłustego twarogu
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mąki
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki bułki tartej
    • Cukier, cukier waniliowy

Leniwe z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj pokruszony twaróg i tłuczkiem do ziemniaków ubijaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Dosyp mąkę i zagnieć ciasto.
  • 2. Nabieraj po porcji ciasta i formuj z niego wałek. Brzegiem szerokiego noża uderzaj w wałek, aby go lekko spłaszczyć. Następnie krój na niewielkie skośne kawałki. Natychmiast wrzucaj je do posolonego wrzątku i gotuj ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową. W ten sposób przygotuj leniwe z całego ciasta.
  • 3. Masło stop, dosyp cukier waniliowy i bułkę tartą. Mieszając smaż, aż bułka lekko się przyrumieni.
  • 4. Porcję leniwych pierogów polewaj bułką przyrumienioną na maśle. Dodatkowo można posypać je cukrem. Podawać z surówką z tartego jabłka i marchewki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy