Leśna karkówka z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Suszone pomidory fantastycznie komponują się ze smakiem leśnych grzybów. Połączenie idealne

  • 60 min

Składniki:

  • • 4 plastry karkówki
    • 2 garście suszonych
    • słoik suszonych pomidorów
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • łyżka mąki
    • sól, pieprz

Leśna karkówka z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody i moczymy najlepiej przez noc. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Dodajemy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy