50 dag świezych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki)
250 g makaronu typy szerokie wstążki
2 cebule
120g 18%
1 jajko
masło lub tłuszcz do smażenia grzybów
ser starty na tarce
tymianek
sól
pieprz
świeza natka
Leśne grzyby zapiekane z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron szerokie wstążki ugotuj w osolonej wodzie a nastepnie odcedź.
Grzyby lesne oczysc, opłucz i pokrój w kostkę,podsmaz az zmiekną.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i również podsmaż.
Ugotowany makaron wymieszaj z cebulą i grzybami lesnymi
Śmietanę roztrzep z jajkem , przypraw do smaku.
2. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojemniów przeznaczonych do zapiekania.Zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp serem żółtym oraz tymiankiem
Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni C około 20 minut.
Przed podaniem udekoruj natka , smacznego
Komentarze