Leśne kotlety

0 (0 ocen)

  • 35 min

Podpatrzyłam przepis u mojej babci.

  • 35 min

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych grzybów, 1/2 szklanki mleka, 2 cebule, czerstwa bułka, bułka tarta, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.

Leśne kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na zdjęciu są kotlety z grzybów. 1. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Starannie umyte i oczyszczone grzyby pokroić i podsmażyć na oleju. Dusić na małym ogniu aż będą miękkie. Przepuścić razem z odciśniętą z mleka bułką przez maszynkę. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Wymieszać z masą grzybową, jajami i bułką tartą (masa powinna być gęsta). Przyprawić solą i pieprzem. Formować płaskie kotlety, obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, najlepiej smakują z ryżem i surówką.

Porady

Równie dobrze smakują z frytkami i ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy