Leśny mech

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis trafił przypadkowo w moje ręce od koleżanki,gdy nie miałam pomysłu jak przekonać domowników do jedzenia szpinaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki: 450g mrożonego szpinaku,1 i 1/3 szkl.cukru,3 jajka,1 i 1/3 szkl. oleju,2 szkl mąki,3 łyżeczki proszku do pieczenia,300 ml śmietanki 30%,2 śmietanki-fixy,1 opakowanie cukru waniliowego,owoce granatu do dekoracji

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Oddzielić białko od żółtka. Białka ubić na sztywno pod koniec powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Małymi strużkami wlewać olej,nie przerywając ubijania. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia wsypać do ubitych białek i delikatnie wymieszać,żeby masa nie opadła. Później dodać odsączony szpinak i wymieszać delikatnie. Masę wylać do formy wysmarowanej margaryną. Ciasto piec około 1 godziny lub dłużej w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu obciąć wierzch ciasta nożem i pokruszyć na talerzyk. Następne ubić śmietankę,tak aby była sztywna i kremowa. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fixy. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto i posypać okruchami. Dodatkowo na okruszki wysypać owoce granatu lub wiśnie i wszystko leciutko docisnąć.

Porady

Szpinak najlepiej odsączyć na gęstym sitku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy