1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Oddzielić białko od żółtka. Białka ubić na sztywno pod koniec powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Małymi strużkami wlewać olej,nie przerywając ubijania. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia wsypać do ubitych białek i delikatnie wymieszać,żeby masa nie opadła. Później dodać odsączony szpinak i wymieszać delikatnie. Masę wylać do formy wysmarowanej margaryną. Ciasto piec około 1 godziny lub dłużej w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu obciąć wierzch ciasta nożem i pokruszyć na talerzyk. Następne ubić śmietankę,tak aby była sztywna i kremowa. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fixy. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto i posypać okruchami. Dodatkowo na okruszki wysypać owoce granatu lub wiśnie i wszystko leciutko docisnąć.
Komentarze