0,5 główki młodej kapusty
kilka plastrów dowolnej wędliny
oliwa
kilka pieczarek
po pół pęczka koperku i szczypiorku
1 średnia cebula
sól
pieprz
łyżka mąki
Letni bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy i szatkujemy, następnie zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Pokrojoną w pół plastry cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy do niej łyżkę mąki i odrobinę wody, robiąc zasmażkę. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej podsmażone pieczarki, pokrojoną w kosteczkę wędlinę, zasmażkę z cebulą oraz posiekany szczypiorek i koperek, całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Porady
Do bigosu możemy dodać obranego ze skórki pomidora, będzie równie pyszny
Komentarze