letni bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszny i pachnący latem bigosik

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 główki młodej kapusty
    kilka plastrów dowolnej wędliny
    oliwa
    kilka pieczarek
    po pół pęczka koperku i szczypiorku
    1 średnia cebula
    sól
    pieprz
    łyżka mąki

Letni bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy i szatkujemy, następnie zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Pokrojoną w pół plastry cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy do niej łyżkę mąki i odrobinę wody, robiąc zasmażkę. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej podsmażone pieczarki, pokrojoną w kosteczkę wędlinę, zasmażkę z cebulą oraz posiekany szczypiorek i koperek, całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Porady

Do bigosu możemy dodać obranego ze skórki pomidora, będzie równie pyszny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy